Real Madrid a Borussia Dortmund sú v semifinále Ligy majstrov

10.04.2013 Celý región

Bratislava 9. apríla (TASR) - Prvými semifinalistami futbalovej Ligy majstrov 2012/2013 sa v utorok večer stali Borussia Dortmund a Real Madrid. Dortmund si postup zabezpečil po neuveriteľnom závere duelu s Malagou dvoma gólmi v nadstavenom čase a triumfe 3:2, Realu napriek prehre 2:3 v Istanbule s Galatasarayom postačil na postup trojgólový náskok z domáceho trávnika. Elitné kvarteto najprestížnejšej klubovej súťaže skompletizujú dva stredajšie zápasy. Žreb semifinálových dvojíc je na programe v piatok v Nyone.

Neuveriteľný záver na štadióne BVB

Až po pätnástich minútach opatrnej hry videli diváci na zaplnenom BVB štadióne v Dortmunde prvé vzrušenie, keď sa Lewandowski dostal pred gólmana hostí, ale jeho pokus o lob skončil nad bránkou. Borussia postupne prevzala iniciatívu na svoje kopačky, obliehala bránku súpera, no lekciu z efektivity predviedol andalúzsky klub po 25 minútach - Joaqiun perfektnou strelou ľavačkou do pravého dolného rohu otvoril skóre a domáci v tom momente potrebovali na postup streliť minimálne dva góly. Na chvíľu zaskočení "žlto-čierni" ale dokázali vykresať nádej ešte pred koncom prvého polčasu, keď Lewandowski po skvelej spolupráci s Reusom obišiel aj brankára a vyrovnal na 1:1. Po prestávke sa najskôr vyznamenali obaja brankári - Willy Caballero zlikvidoval prudkú strelu Lewandowského a Weidenfeller vyškriabal na roh gólovú hlavičku Joaquina. Dortmund s imperatívom útočiť zvyšoval aktivitu, ale Götze v 53. minúte z dobrej pozície prestrelil bránku. Malagu potom viackrát podržal brankár, najmä pri po góle volajúcich šanciach Reusa zo 76. a Götzeho zo 79. minúty. Na druhej strane prišiel trest - Eliseu osem minút pred koncom gólom na 2:1 výrazne priblížil postup svojho tímu, ale v neuveriteľnom závere Reus v 91. a Felipe Santana v 93. minúte vydolovali semifinálovú miestenku pre Dortmund.

Real si postup ustrážil

Real si v búrlivej atmosfére istanbulského štadióna ustrážil postup napriek výpadku v druhom polčase. Domáci brankár Muslera musel už v 3. minúte hasiť nebezpečenstvo vybehnutím za šestnástku a Di Maria nedokázal po jeho odkope dopraviť loptu z asi 35 metrov do opustenej bránky. O štyri minút neskôr už Real gólovo udrel - Khedira našiel prudkou prihrávkou z pravej strany v päťke osamoteného kanoniera Cristiana Ronalda a ten bez problémov zaznamenal svoj jubilejný desiaty gól v aktuálnej edícii Ligy majstrov. Galatasaray tak už reálne musel prestať snívať o prípadnom zmazaní manka z prvého duelu, ale tlačiť sa smerom dopredu neprestal a po štvrťhodine hry center Sneijdera takmer našiel v pokutovom území nabiehajúceho Drogbu. Na druhej strane v 24. minúte Ronaldo pätičkou poslal do veľkej šance Di Mariu a iba reflexívny zákrok Musleru zabránil druhému gólu Realu. Domáci Inan v 33. minúte z priameho kopu z nebezpečnej vzdialenosti trafil iba do múru a osem minút pred prestávkou zasahoval brankár Lopez po strele Sneijdera z hranice šestnástky. Po zmene strán sa v 57. minúte v obrovskej šanci nečakane pomýlil Ronaldo, keď z piatich metrov poslal loptu vedľa a z protiútoku dostal vypredané hľadisko da varu Eboue exportnou strelou do "šibenice" na 1:1. O päť minút neskôr mal na kopačke druhý zásah tureckého majstra Sneijder, ale zblízka osamotený trestuhodne netrafil priestor bránky. Aktivitou hýriaci domáci zatlačili súpera a neúspešne sa dožadovali penalty za zákrok na Drogbu v 66. minúte, ale o chvíľu sa už dočkali po učebnicovom uvoľnení a zakončení Sneijdera - 2:1. Šokovaný Real vzápätí inkasoval aj tretíkrát po pätičke Drogbu a hráči "Galata" ešte cítili šancu na zázrak. Ten ale neprišiel a Ronaldo v závere skorigoval prehru svojho tímu. Tesne predtým ešte nútene opustil po expresne inkasovaných dvoch žltých kartách ihrisko hosťujúci Arbeloa.

Štvrťfinále LM 2012/2013 - odvety:

Galatasaray Istanbul - Real Madrid 3:2 (0:1)
Góly: 57. Eboue, 70. Sneijder, 72. Drogba - 7. a 90.+2 Ronaldo.
Rozhodoval: Lannoy (Fr.),
ŽK: Sneijder, Eboue, Amrabat - Arbeloa,
ČK: 90. Arbeloa
/prvý zápas: 0:3, postúpil Real/

Galatasaray: Muslera - Eboue (80. Elmander), Gökhan Zan, Semih, Riera - H. Altintop (46. Amrabat), Melo, Sneijder, Selcuk Inan - Umut Bulut (63. Sabri), Drogba

Real Madrid: Lopez - Essien (31. Arbeloa), Pepe, Varane, Coentrao - Di Maria, Khedira, Özil (81. Albiol), Modrič, C. Ronaldo - Higuain (73. Benzema)


Borussia Dortmund - Malaga CF 3:2 (1:1)
Góly: 40. Lewandowski, 90.+1 Reus, 90.+3 Santana - 25. Joaquin, 82. Eliseu.
Rozhodoval: Thomson (Škót.),
ŽK: Bender, Schmelzer - Gamez, Toulalan

Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Santana, Schmelzer - Gündogan (86. Hummels), Bender (73. Sahin) - Blaszczykowski (72. Schieber), Götze, Reus - Lewandowski

Malaga: Willy Caballero - Gamez, Demichelis, Sanchez, Antunes - Camacho, Toulalan, Joaquin (87. Portillo), Julio Baptista (83. Santa Cruz), Isco - Duda (74. Eliseu)
 

Vyberte región